Hildegard leren kennen

Op een dag kreeg ik een boekje in handen over Hildegard von Bingen. Ik was meteen verkocht. Wat een boeiende en inspirerende vrouw is zij geweest! Ik ben me gaan verdiepen in haar leven en werk. Een middeleeuwse vrouw die in haar tijd al zó bekend was en die zoveel wijsheid en prachtige teksten en muziek heeft nagelaten, dat is bijzonder.

Inmiddels heb ik al veel van haar en over haar gelezen, maar ik ben er voorlopig nog niet klaar mee. Ik laat graag anderen kennismaken met de rijkdom die Hildegard heeft nagelaten.

Enkele jaren geleden begeleidde ik het project Zelf Hildegard Zingen. We maakten kennis met Hildegard in drie avonden en telkens stond een van haar liederen centraal, in de originele versie én in de Nederlandse hertaling van Jannet Delver. De laatste hebben we zelf gezongen in een bewerking van het Nieuw Liedfonds. Tenslotte volgde een kerkdienst waarin de drie liederen werden gezongen. Het was een bijzonder leuk project.

In het voorjaar van 2016 gaf ik in Velp een cursus van drie middagen over Hildegard en haar werk. We maakten kennis met haar persoon, haar gedachtengoed en we lazen teksten, bestudeerden enkele miniaturen en luisterden naar haar muziek. Als afsluiting hebben we de film Vision gekeken.

9 juli 2017 ging ik voor in een muzikale vesper in de Oude Jan in Velp, waarin we ons lieten meenemen door teksten, miniaturen en muziek van Hildegard. De Vrouwenschola van het Vocaal Theologenensemble olv Hanna Rijken verleende muzikale medewerking aan deze vesper.

Hildegard in het kort

Hildegard van Bingen (1098-1179) was een Duitse benedictijnse abdis en geldt als eerste vertegenwoordiger van de Duitse middeleeuwse mystiek. Zij was onder meer actief op het gebied van religie, kosmologie, wetenschappen, filosofie, muziekcompositie, poëzie, plantkunde en linguïstiek. Zij was de eerste vrouwelijke componist uit de geschiedenis van de klassieke muziek die bij naam bekend is.

Hildegard mag sinds 2012 officieel als heilige worden vereerd. Op 7 oktober 2012 is zij door de RK kerk uitgeroepen tot kerklerares. 

 

Info en aanmelden

Hebt u interesse in een cursus over Hildegard, of een workshop Hildegard zingen, maar dan in Nederlandse bewerking, dan kunt u met mij contact opnemen:

Janneke Bron, Kerkelijk werker in Velp en in Ede, 06 40 65 34 87, janneke@jannekebron.nl.